petek, 20. april, 2018

podatki o lesu

SADOLIN - nekaj koristnih podatkov o lesu

Iglavci - npr. smreka, bor, jelka
Iglavci so najbolj razširjeni. Te vrste lesa so večinoma mehkejše in lažje kot bistveno bolj stabilni les listavcev, zato potrebujejo - posebej pri zunanji uporabi - posebno zaščito.
Razpoznavna značilnost:
S svojimi izrazitimi vzorci z jasno vidnimi letnicami deluje les iglavcev posebno živahno.


Listavci - npr. hrast, bukev, breza
Listavci imajo gosto kratkovlaknato strukturo, so bolj stabilni in trši a tudi težji od iglavcev. So bolj odporni in manj dovzetni za poškodbe, na primer zaradi vplivov okolja.
Razpoznavna značilnost:
Fini vzorci z gostimi letnicami.


Tropske vrste lesa - npr. tik, meranti, afzelia
Ekstremno trda in zato tudi brez obdelave površin zelo trpežna je večina tropskih vrst lesa. Kadar pa so izpostavljeni vremenskim vplivom, lahko kaj hitro spremenijo barvo in posivijo. Če tega ne želimo, je ustrezna specialna obdelava nujno potrebna.
Razpoznavna značilnost:
Intenzivna lastna barva, pogosto rdečkasta. Pogosto precej sestavin, ki izstopajo

 

Brez prave obdelave slej ko prej zadene les kakršnekoli vrste: posivi, strohni in razpade. Glavni razlogi za to so ultravijolično sevanje (tudi pri oblačnem nebu) in vlaga, a tudi žuželke in plesni.

Ne samo, da sonce les posivi, na koncu razgradi tudi njegovo strukturo - kar privede do nadaljnjih poškodb. Za učinkovito preprečitev takih stvari vsebujejo Sadolin proizvodi za zunanjo uporabo zanesljivo zaščito proti ultravijoličnemu sevanju, posebej zaradi uporabljenih pigmentov ščitijo pred soncem. Zlato pravilo: kolikor temnejši barvni ton, toliko boljša zaščita pred soncem. Posebno priporočljivi so srednji barvni toni, saj lahko ekstremno temna barvina (na primer pri barvnem tonu Čebenovina) povzroči pregretje in razpoke v lesu.

Mehki les posebno hitro vpija vodo. To ne velja le za surov neobdelan les, ampak povsod tam, kjer so stari premazi poškodovani ali obledeli zaradi vremena. Vlaga, ki je prodrla v les ali pa vlaga, ki je zaprta pod zaščitnim nanosom, privede do razpok in s tem do nadaljnjih poškodb - posledica je lahko gnitje in plesen.

Vse pravice pridržane © 2010 Sadolin | Izjava o zasebnosti | O avtorjih | Urednik